Forbes’a göre günümüzde tüm işletme verilerinin% 80’inden fazlası bir konum bileşeni içeriyor. Bunun sonucunda da, Lokasyon Zekasını (Location Intelligence) gün geçtikçe her bir işletme için daha önemli hale geliyor. Lokasyon verilerini akıllıca analiz etmek, her iş kolunda ve herhangi ölçekteki bir işletmede karar vermeyi destekleyen bir kavrayış sağlayabiliyor. Peki Lokasyon Analitiği Araçlarını kullanmak söz konusu olduğunda illa teknolojiyi yakından mı takip etmemiz gerekiyor? Ya da eskiden olduğu gibi gibi çok sayıda BT çalışanı için büyük rakamlarda bütçe mi ayırmalıyız? Lokasyon Verileri bize nasıl yardımcı olabilir ve işletmemizi kalkındırmamızı nasıl sağlayabilir?
Şu hangi aşamada olduğumuzu (ve ne kadar şanslı olduğumuzu) daha iyi anlamak için, konuma dayalı platformların gelişimine bir göz atalım. En eski lokasyon zekası aracı; son yıllarda navigasyon için dijital hale getirilen basit bir “harita” dan başka birşey değil- burada daha derine inmemize gerek yok, hepimiz nasıl kullanacağımızı biliyoruz. Bunun ardından, diğer büyük lokasyon zekası araçları veya veri kaynakları olarak GPS ve Uydu Verileri karşımıza çıkıyor. Bunlar çoğunlukla, dünyanın değişen görünümünü büyük ölçüde sağlayan arazi kullanımı analizi ve hava durumu haritalanması için kullanıldı. Ancak, GPS’li telefonların dünya çapında kullanımı ile yeni bir güç ortaya çıktı. Bu da tüm bu verileri yönetmek ve analiz etmek için gerekli olan geleneksel iş zekası ve lokasyon araçlarının daha da geliştirilerek ilerlemelerini zorunlu kıldı. Böylece; geleneksel konum araçlarının sahip olmadığı fonksiyonlar olan farklı verileri haritalama, jeo-uzamsal (geospatial) veri ilişkilerini analiz etme ve kesin, doğru lokasyon bilgilerini öğrenme ihtiyacı ortaya çıktı.
Geleneksel CBS Araçları Gerçek Çözüm Üretiyor Muydu?
Bu gerekliliğin bir sonucu olarak şirketler, aşağıdaki konularda yer, eğilim ve koşulları analiz etmek üzere tasarlanmış olan son derece uzmanlaşmış Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanmaya başladı:
- Coğrafi paternler
- Belirli bir periyodda meydana gelen değişiklikler
- Konumsal uygulamalar
- Çözüm elde etmek için çeşitli verilerin entegrasyonu
Geleneksel CBS araçlarının başlıca handikapı; çoğunlukla hükümet, ordu ve büyük organizasyonlara hizmet etmeleriydi. Petrol, ulaşım ve hizmet şirketlerinin, bariz bir şekilde bütçe sorunu olmadığı açıkça ortadaydı. Ayrıca köklü ve büyük şirketlerde ana kullanıcı tabanı, kapsamlı CBS araçlarını kullanan eğitimli jeo-uzamsal (geospatial) uzmanlarından oluşuyordu.
Bu süre zarfında masaüstünün ötesinde ölçeklendirme kabiliyeti ve birkaç uzmanlaşmış kullanıcı sınırlamasI kabiliyetleri, Lokasyon Analitiği tedarikçilerinin ve
geleneksel CİS satıcılarının, niş bir pazar altında bir süre rahatlarını sürmelerini sağladı. Ta ki, asıl Lokasyon Analitiği evrimi gerçekleşinceye kadar.
Lokasyon Zekasının Asıl Evrimi
2006’da Google, kullanıcıların -hatta geliştirici olmayanların bile- JavaScript kullanarak kendi web sitelerine Google Haritaları kolaylıkla entegre etmelerine izin veren haritalama (mapping) API’lerini piyasaya sürdü ve böylece “Mashuplar’ın” dönemi de başlamış oldu.
Geleneksel CBS tedarikçilerinin kullanıcıları bile, bu düşük maliyetli ve kullanımı kolay mashuplar’ı kullanmak için istekliydiler. Bu API’lar, geleneksel CBS veya Lokasyon Zekası teknolojisi hakkında çok az veya hiçbir şey bilmeyen ve bunun yerine, Google Haritalar’ın üstünde birçok içeriği katmanlaştırabilen yeni bir nesil Lokasyon Zekası sağlayıcısı yarattı. Yeni sağlayıcıların bir sonucu olarak Lokasyon Zekası tablosunu sonsuza dek değiştiren birçok yeni web tabanlı Lokasyon Zekası uygulaması ortaya çıktı.
Yeni nesil Lokasyon Zekası araçları, perakende, sigorta, bankacılık ve diğer ticari ve hizmet işletmelerine girişte hızlı bir yol kat etti. Ayrıca, görev tanımlamaları konum analizini içermekle birlikte, geleneksel CBS kullanıcısının resmi coğrafya eğitimine veya bilgisayar okur yazarlığına sahip olmayan farklı bir kullanıcı tabanını hedeflediler. Geleneksel ve yeni CBS ve Lokasyon Zekası tedarikçilerinin birleşimi; kullanımı ve deploy etmesi kolay uygulamalar geliştirmek için standartlara dayalı haritalama teknolojilerini ve API’leri daha da çok geliştirdi. Birçok kullanıcı hem Google hem de birlikte kullanabildikleri diğer tedarikçi haritalama API’lerinden yararlandı.
Günümüzde hemen hemen her iş zekası (business intelligence) tedarikçisi, lokasyon zekası implemantasyonuna sahip. Daha akıllı, işlevsel ve etkileşimli haritalar doğrudan popüler araçlar ve dashboard’lara entegre durumda. Bu teknolojiye katkıda bulunanları aşağıdaki şekilde belirtebiliriz:
- Açık API’ler yoluyla içeriğine erişim vermiş olan geleneksel CBS sağlayıcıları
- Konumsal veri türleri ve fonksiyonlarını veritabanlarına ekleyen Veritabanı Sağlayıcıları;
- Yeni gösterge panelleri ve mashup’lar için coğrafi referanslı verilere doğrudan, gerçek zamanlı erişim olanağı sunan Yeni Nesil Lokasyon Zekası Sağlayıcıları.
Peki tüm bunların sonucu olarak, siz kuruluşunuzda lokasyon analitiğinden yararlanmaya nereden başlayabilirsiniz?
Exastax “Parcell” Yeni Nesil Lokasyon Tabanlı Analiz ve Veri Görselleştirme Platformu, lokasyon verilerini uygulanabilir bilgiler haline dönüştürmenize olanak tanır. Coğrafi verilerinizi görselleştirmek ve analiz etmek için gerekli tüm kullanıcı dostu konum istihbarat araçlarını bir araya getirir. Aynı zamanda karar verme becerinizi geliştirmede yardımcı olur:
- Lokasyon Analitiği
- Akıllı Yönlendirme
- Gerçek Zamanlı Veri Analizi
- Veri Modelleme
- İlgi Alanları
- Tematikler
Konum verilerinizi akıllıca analiz etmek ve stratejik karar verme becerinizi artırmak için bizimle iletişime geçin.